Bijeli čaj


Prvi podaci o pripremi i konzumaciji čaja sežu u daleku 2700 godinu prije Krista. Legenda kaže kako je kineskom caru Shenu Nungu, za vrijeme prokuhavanja vode, upalo u vodu nekoliko listića s dotad nepoznatog stabla. Ispijajući svoj novi napitak toliko se iznenadio da ga je nazvao “Dar s neba".


Poznat je stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini kao osnovni čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti i ljepote. Bijeli čaj rijetka je vrsta čaja, jer se bere samo nekoliko dana u jednoj dalekoj provinciji Fujian (Kina). Za njega se odabiru samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim bijelim dlačicama. Zbog tih dlačica, osušeni listići su srebrnasto - bijele boje i od tuda potječe naziv bijeli.


Čaj je bogat antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala. Važno je reći kako sadržava 25 posto manje kofeina od zelenog čaja. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu nema trpkosti. Zanimljivo je da šalica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscijeđenog soka naranče. Priprema bijelog čaja je gotovo identična pripremi zelenog, samo što bijeli nije tako osjetljiv na temeperaturu vode,pa se može namakati u vodi od 80-90 stupnjeva,1-3 minute.

Izvor: ordinacija.hr