Uvin čaj


Uvin čaj , od davnina u narodu poznat kao lijek za probleme sa mokraćnim kanalima kao i mokraćne infekcije. Uvin čaj ima dokazano djelovanje na sprječavanje širenja i izazivanja većih upala. Uvin čaj je diuretski i to pomaže kod izbacivanja bakterija iz organizma. Prema europskoj regulativi, službeno su ljekoviti listovi uve (medvjetke) . Prema Europskoj farmakopeji, suhi list mora sadržavati najmanje 7 posto arbutina.

 U svom sastavu uvin čaj tj. listovi medvjetke sadrže fenolne šećerne spojeve, arbutin  i metilarbutin. Fenoli su spojevi koji djeluju iritirajuće na sluznicu, a arbutin i metilarbutin su zbog prisustva šećera znatno manje agresivni. Uvin čaj sadrži i kinone te čak do 20 posto galotanina i flavonoide. Ipak se smatra se da i drugi spojevi, pogotovo flavonoidi protuupalnog djelovanja, pridonose učinku biljke kod upala mokraćnog mjehura. Arbutin u uvinom čaju je biljni antibiotik koji veoma efikasno ubija bakterije u mokraći. Naime, neke bakterije, a posebice Escherichia coli imaju izuzetnu sklonost i sposobnost da se lijepe za epitelijalne stanice urinarnog trakta. Takve bakterije je nemoguće uništiti bilo kakvim antibiotikom. Uvin čaj “odljepljuje” te bakterije sa epitelijalnih stanica mokraćnih kanala i takve su tada pogodan cilj za antibiotsku terapiju.

Kod hladne pripreme, ostaviti da stoji od osam do 12 sati u hladnoj vodi i piti tri puta po jednu šalicu dnevno. Aktivni sastojci medvjetke tj. uve djeluju isključivo u mokraći koja je alkalna, čija je pH vrijednost iznad sedam. Stoga je bitno da se sa svakom dozom čaja uzima i pola čajne kašičice sode bikarbone koja kao baza snižava kiselost. Alternativno, mogu se uzimati slični preparati koji alkalizuju (čine manje kiselim) mokraću, poput basenpulvera.

Kod konzumiranja čaja od uve, urin poprima crvenkastu boju, ali nemojte se brinuti to nije krv u urinu. To je normalna pojava i dokaz da biljka djeluje i da su se svi njeni prirodni sastojci aktivirali. Ako se osjete bolovi u želucu, podražaj na povraćanje kod odraslih ili kod djece, trebalo bi prekinuti s uzimanjem uve, te je zamijeniti čajem od svježih ili sušenih listova brusnice. Čaj se ne savjetuje uzimati duže od tri sedmice. Ovo je jedna od najboljih biljaka za uklanjanje urinarnih infekcija, ali se smije koristiti samo ograničen vremenski period jer ima iritirajuće djelovanje na  membrane zida materice i bešike. Trudnice se moraju prije uzimanja čaja posavjetovati s doktorom i uvin čaj se ne smije davati djeci mlađoj od 12 mjeseci.