Umijeće pripremanja čaja


Ako pozivate na čaj, morate svakako upoznati zlatna pravila pripreme čaja koja ne stoje u uputi na ambalaži proizvoda: za čaj upotrebljavajte samo svježu, čistu vodu. Ako je voda tvrda, upotrijebite filtre za odstranjivanje kamenca ili je kratko prokuhajte; čajnik uvijek treba najprije ugrijati; čajnik se ne pere deterdžentima jer talog od čaja koji se kod pripreme napravio poboljšava aromu čaja. Zato čajnik samo isperite vrućom vodom; stavite za svaku osobu 1 punu žličicu čaja u čajnik i dodajte još jednu žličicu za čajnik. Ako upotrebljavate čaj u filtar vrećici, računajte da 1 vrećica dostaje za pripremu 1 šalice čaja; prelijte čaj vrućom vodom i ostavite da odstoji (najbolje 2 do 5 minuta) kako bi bio što aromatičniji; biljne čajeve koji uglavnom sadrže eterična ulja (osim vrsta bez njih) ne treba držati u vodi dulje od 5 minuta u zatvorenoj posudi. Voćne čajeve koji sadrže voće uglavnom prvo kuhamo u vodi pa tek onda pustimo da odstoje; ne upotrebljavajte "jaje za čaj" jer ni najbolji čaj u njemu, zbog zbijenosti, ne može razviti svu svoju snagu i aromu; čaj se poslužuje samo u porculanskim, keramičkim ili staklenim šalicama ili čašama. Nekoliko ideja za posluživanje Svojim gostima šalicu vrućeg čaja poslužite sa: limunom ili medom žličicom marmelade od naranče gustim sokom od višanja breskvama iz kompota nabodenima s 2 do 3 klinčića ploškama naranče 1 žličicom marmelade od jagoda. Uz čaj svakako nemojte zaboraviti barem 2 do 3 vrste prhkih čajnih kolačića.


Izvor: coolinarka.com