Tri šalice crnog čaja svaki dan smanjuju krvni tlak i štite srce



Svakodnevno ispijanje najmanje tri šalice crnog čaja na dan smanjuje krvni tlak za dva do tri milimetra u živi, a samim time i čuva zdravlje srca, otkriva studija.

Tri šalice crnog čaja na dan smanjuju sistolički i dijastolički krvni tlak, pokazalo je australsko istraživanja na ljudima u dobi od 35. do 75. godina, a prenosi Daily Mail. Prva skupina volontera je tijekom šest mjeseci svaki dan pila tri šalice crnog čaja, a druga skupina je pila placebo. Oni koji su pili čaj imali su niži sistolički i dijastolički tlak za dva do tri milimetra u živi, potvrđuje istraživanje.

- Vjerujemo da bi ovi rezultati mogli rezultirati manjim brojem ljudi koji pate od hipertenzije i bolesti srca za 10 posto - ističe voditelj istraživanja dr. Hodgson.

Sistolički tlak označava visinu tlaka u arterijama kada se srce steže i otpušta krv u aortu, dok dijastolički tlak pokazuje visinu tlaka koji ostaje u arterijama između otkucaja kad se srce opušta i puni se krvlju. Čaj je drugo najpopularnije piće na svijetu, odmah nakon vode. Bogat je polifenolom i antioksidansima koji usporavaju rast stanica raka. Prijašnja istraživanja Sveučilišta Harvard pokazala su da čaj poboljšava imunitet.

Izvor: Daily Mail