Ljekovitost čajeva





Čajevi su, uz vodu, najrasprostranjenije piće, a susrećemo ih u bezbroj oblika. Čajevi su prvotno imali ulogu sredstava za liječenje. Poznato je kako su čajevi preteče lijekova i da je Hipokrat ostavio zapise o 400 ljekovitih biljaka te njihovoj primjeni u liječenju. Osim povijesnih i iskustvenih pokazatelja, vjerovanje u ljekovitost čaja potječe od njegova učinka na organizam. Ljeti hladi, zimi grije, bolesne oporavlja, umorne okrjepljuje, tužne umiruje...

Moglo bi se reći da je na tisuće vrsta čajeva za tisuće prilika. Kultura pijenja čaja usvajana je tijekom povijesti te prilagođavana utjecajima raznih prostora. Tradicija uživanja čaja, kao i rituali pripreme, prenosi se s koljena na koljeno.

Odgovarajući dijelovi biljke skupljaju se u točno planiranim fazama razvoja te se brižljivo prerađuju kako bismo sačuvali okus, miris i aromu za cijelu godinu. Zahvaljujući tehnolozima, danas nesmetano uživamo u brojnim pomnjivo odabranim čajevima koji posebnu popularnost doživljavaju u suvremenome svijetu nakon znanstvenih dokaza o njihovim doprinosima u očuvanju zdravlja. Čajevi sadrže polifenole, pigmente i eterična ulja koji smanjuju štetno djelovanje peroksida u organizmu. Popularno se kaže kako su čajevi čuvari zdravlja i "lovci" na slobodne radikale .