Što nazivamo čajem?



Kada spominjemo čaj, vrlo često pomislimo na ugodan i osvježavajući napitak. Čaj je svaka sirovina ili gotov proizvod od kojeg se vrlo jednostavnim prelijevanjem vrelom vodom dobije napitak. Prodaje se u raznim pakiranjima i različitim oblicima te stupnjevima tehnološke dorade.

Radi lakšeg razumijevanja, čaj će u tekstu što slijedi podrazumijevati čajni napitak, a uz sirovinu ili proizvod bit će navedena vrsta. Važno je napomenuti da pod nazivom čaj podrazumijevamo dva osnovna tipa, s obzirom na vrste sirovina i zakonodavstvo.

Čaj ili pravi čaj čine listići ili lisni pupoljci čajeva (vrsta Thea sinensis ili Camellia sinesis po novoj nomenklaturi), a prema tehnološkoj obradi sirovine razlikujemo crni čaj (fermentirani) i zeleni čaj (nefermentirani). Istinski ili pravi čaj proizvod je izrađen od sušenih listova ili lisnih pupoljaka čajnog grma ili drveta čajavca.

Ostali čajevi – biljni, voćni ili mješavine bilja i voća (ili, kako ih propisi nazivaju, domaći čajevi) biljke su ili voćne sirovine od kojih se dobiva "čaj". Uz naziv "domaći čaj" obvezno je specificirana vrsta sirovine od koje je čaj izrađen (menta, kamilica, šipak, voćni). Zato ime "domaći čaj" ne znači da je proizveden isključivo od domaćeg bilja ili voća.

Uz čaj se može sanjariti, ali i koncentriranije vladati duhovnim i fizičkim naporima. On je pomoć pri opuštanju, darovatelj energije, zdravlja, nacionalno piće, ljekovito sredstvo, razonoda, sredstvo za uživanje i druženje te ugodna ovisnost bez nuspojava.

Onaj tko pije čaj ne mora si čak ni predbacivati da ima porok. Pijenje čaja smatra se finim kultiviranim uživanjem i osoba sa šalicom čaja u ruci uvijek dobro izgleda.

Svejedno jeste li u smokingu ili kućnoj haljini, čaj odgovara svakoj prigodi i svakom dobu. S druge strane, pijenje čaja može biti stvaralački odmor, kada se mora razmisliti o predstojećem fizičkom ili duhovnom radu ili važnoj odluci. Tada vam preporučujemo: najprije skuhajte šalicu čaja i prava ideja dolazi sama od sebe.


Izvor: coolinarika.com