Savršena šalica čaja 2.dio



Piše: Dario Sušanj , 27. 12. 2010.
http://www.velikabritanija.net






Britanska turistička organizacija Visit Britain upitala je svoje fanove na Facebook stranici LoveUK kakav čaj najviše vole piti, a rezultati su i pomalo iznenađujući. Više od 1200 fanova podijelilo je svoje mišljenje i stavove u ovoj zanimljivoj anketi.

46% ispitanih u čaj ne dodaje šećer, njih 27% dodaje jednu žličicu šećera, a 19 % dvije. Neki vole uistinu sladak čaj pa se 7 posto onih koji su odgovorili anketu izjasnilo kako u čaj dodaju čak tri žličice šećera.

O vrstama čajeva također bi se mogli pisati dugački članci i priče, ali 1200 ispitanih u ovoj anketi “izguralo” je na vrh dvije omiljene vrste engleskih čajeva: Earl Grey preferira 36% ispitanih, a English Breakfast njih 31 %.
Ovaj je izbor čak i malo veće iznenađenje od pitanja o čaju s mlijekom; u samom Visit Britain također nisu očekivali da će Earl Grey “isplivati” kao najpopularnija vrsta čaja, ali za njega su glasali mnogi stanovnici Velike Britanije kao i posjetitelji iz većine zemalja u Aziji gdje se pokazao kao najpopularnija vrsta čaja. Ljubitelji “Zvjezdanih staza” javili su se s komentarima poput: kako biste uopće mogli pogriješiti s Earl Greyom kada ga pije čak i kapetan Picard!
English Breakfast završio je tako u konačnici na drugom mjestu sa svega nekoliko postotaka zaostatka, iako je dobio najveći broj glasova samih Britanaca te posjetitelja iz europskih zemalja. Preferiraju ga, dakle, Europljani.
Oko trećine ispitanih, njih 29%, uz čaj će najradije pojesti biskvit od žitarica, dok će njih 15 % u čaj rado umočiti keksić s komadićima čokolade (chocolate chip cookie). Zanimljivo je da je istraživanje također pokazalo kako većina ispitanih želi sama uživati u čaju dok ih samo 10 % želi popiti čaj u društvu.
Čitanje knjige omiljena je aktivnost tijekom ispijanja čaja – njome se bavi 24 % onih koji žele sami uživati uz šalicu čaja barem jednom dnevno.

Konačni zaključak? Stanovnici Velike Britanije i posjetitelji ove zemlje najradije će popiti Earl Grey s mlijekom i bez dodanog šećera, a uz njega će pojesti biskvit od žitarica te na miru pročitati knjigu.