Čaj od majčine dušice štiti pluća i želudac


http://caj-lijek.blogspot.com/

Majčina dušica je iznimno ljekovita biljka, porijeklom sa zapadnog Mediterana. Upotrebljava se u ljekovite svrhe i u kulinarstvu, a posebnog je mirisa.

Čaj od majiine dušice vrlo je koristan. U narodu je poznat kao izvrstan pomagač kod bolesti dišnih organa, umirujuće djeluje za želudac, a jača i živce.

Čaj od majčine dušice djeluje antibakterijski i spazmolitički opušta grčeve. Koristi se kod crijevnih i želučanih tegoba te kod proljeva. Čaj od majčiine dušice može se piti i kod neredovitih mjesečnica, a pripremljen u obliku kupke ili obloga koristi se za liječenje kožnih bolesti te kod opće živčane slabosti.

Majčina dušica također je odličan začin, ali njena je najveća vrijednost u njenoj ljekovitosti. To je biljka koja je našla svoje mjesto među najboljim narodnim lijekovima. Učinkovita je i kod bolesti urogenitalnih organa. Stimulira psihičke i fizičke funkcije, a možete je koristiti na više načina.

Ljekoviti sastojci majčine dušice su u listovima i cvjetovima. Majčina dušica obiluje željezom, kalcijem i ostalim ljekovitim sastojcima. Pozitivno djeluje na razna oboljenja. Primjerice, pomaže kod neuroza, depresije i alkoholizma. Narodna medicina preporučuje tu biljku kod liječenja alkoholizma jer nakon ispijanja čaja dolazi do povraćanja, a osoba koja pije gubi želju za daljnjim ispijanjem alkohola.

Čaj ili sirup od majčine dušice djeluju pozitivno kod astme, bronhitisa i tuberkuloze.

Njihov učinak u tim je slučajevima višestruk: olakšava iskašljavanje, umiruje jak kašalj i sprečava daljnje širenje upale. Majčina dušica regulira i potiče menstruaciju, a rabi se i za liječenje migrena, bolesti bubrega, anemije, nesanice i reume.

Budući da je čaj od majčine dušice iznimno ljekovit svakako ga imajte u svojoj kućnoj ljekarni.

Recept – Čaj
  • Dva grama majčine dušire, odnosno jednu do dvije čajne žlice stavite u šalicu, prelilte vrućom vodom i pustite da odstoji neko vrijeme. Čaj pijte tri puta dnevno za maksimalan učinak, a možete mu dodati i žlicu meda i sok od polovice limuna.